Expo Kim En Joong

Sinds 6 juni 2016 zijn werken van de Zuid-Koreaanse kunstenaar, Pater Kim en Joong, tentoongesteld op de gaanderij van de Basiliek van Koekelberg.

Deze expo is toegankelijk met het panoramaticket, tijdens de openingsuren van het panorama.

© Foto: Jos Vandenbreeden

Kim En Joong (°1940) groeit op in Zuid-Korea. Hij studeert schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten (1959-1963) en bekwaamt zich in de Kunstgeschiedenis (1965-1968) aan de universiteit in Seoul. Kort hierna bekeert hij zich tot het katholiek geloof, laat zich dopen en vertrekt naar Europa.

In Freiburg (Duitsland) zet hij zijn studies Kunstgeschiedenis verder aan de Katholieke Universiteit. In Parijs treedt hij in bij de Dominicains de l’Annonciation in de rue Faubourg – die een zeer open houding aannemen t.o.v. moderne en hedendaagse kunst.

Kim En Joongs werk wordt tot de lyrische abstractie gerekend. Het oogt zeer kleurrijk en de beeldkracht noopt tot verdieping. De onderwerpen vindt Kim En Joong bij voorkeur in het evangelie. Zijn werk kent een ongekend en wereldwijd succes. De tentoonstellingen volgen elkaar op. Naast werken op canvas ontwerpt Kim En Joong ook glasramen, keramiek en maakt hij vele lithografieën.

De hechte vriendschap met Godfried Danneels gaf eerder al aanleiding tot de creatie van twee gezamenlijke kunstboeken. Zo concretiseerden ze een permanente dialoog tussen Oost en West in de edities La Croix (2002) en La Résurrection (2008). De Kardinaal schreef meditatieteksten die Kim En Joong op zijn beurt met zijn abstracte beeldtaal hertekende. Die intense samenwerking leidde tot een tentoonstelling in de nieuwe Kardinaal Danneelsruimte.