Restauratie maquette art-deco-Basiliek Koekelberg

Omschrijving van het project

De maquette van de Basiliek werd gerealiseerd op schaal 1/40e en is door haar omvang en door het feit dat zij zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde tot in detail is uitgewerkt, uitzonderlijk.

Zij won in 1925 te Parijs de ‘Grand Prix d’Architecture’ in de ‘Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels’ en is vandaag nog te bezichtigen in de galerij van de Basiliek waar ze een aantrekkingspool is voor toeristen en bezoekers.

Door de reiniging en de restauratie zal de maquette weer in haar volle glorie hersteld worden en zal zij ook weer kunnen deel nemen aan uitwisselingsprojecten in andere Europese hoofdsteden als Art-Deco kunstwerk.

Maquette Basiliek van Koekelberg

Timing van de werken

1. Start van het werven van fondsen via de projectrekening van de Koning Boudewijn Stichting. Totaal bedrag van de restauratiewerken: 20.102,00 €

2. Aanvang van de werken zodra 50% van het bedrag verkregen is.

3. In 2025 bestaat de maquette 100 jaar en dat willen wij samen met u en alle schenkers vieren !

Het restauratieproces

Het Brussels Atelier Constantino zal de werken uitvoeren. Dit is een familiaal bedrijf dat reeds 50 jaar werkt aan maquettes en traditionele technieken combineert met moderne processen. Het atelier kan zich beroepen op een lange traditie van kunde en vakkennis en is gespecialiseerd in gipswerk, gietvormen en grafiek.

In akkoord met de kunstenaars zal de restauratie uitzonderlijk ter plaatse gebeuren. Op deze manier krijgen zij een podium om hun ambacht en kunde tentoon te stellen. Hierdoor creëren wij een ‘uniek’ gebeuren in de Nationale Basiliek, een trekpleister voor bezoekers en geïnteresseerden. Dit is een interessant gegeven, niet alleen voor kunstenaars, maar ook voor scholen, studenten architectuur, maquettebouwers… 

Restauratie maquette

De maquette van de Basiliek is niet alleen een voorbeeld van de hoge precisie van de maquettebouw, een uniek stuk, maar ze is een kunstwerk in de volle zin van het woord.

De maquette is een meesterwerk van modelbouw in gips, uitgevoerd door de befaamde ateliers Alban Chambon. Ze is één van de zeldzame nog bewaarde maquettes van kerkgebouwen uit het Interbellum. Ze is vandaag nog, naast de plannen, de enige getuige van het oorspronkelijk ontwerp van Architect Albert Van Huffel en diens samenwerking met beeldhouwer Wim Harzing.

Doorheen de tijd zijn er beschadigingen ontstaan. Een deskundige reiniging en restauratie zijn nodig om dit kunstwerk te bewaren.

Projectrekening 

Dankzij uw giften op de projectrekening van de Koning Boudewijn Stichting kon de maquette gereinigd worden en gerestaureerd. Eind dit jaar 2024 staat het herschilderen van de binnenzijde van de maquette nog op het programma.

U kan nog bijdragen aan het herschilderen van de buitenzijde van de maquette. Graag uw giften op rekening van de vzw ‘Vrienden van de Basiliek’, Basiliekvoorplein 1, 1083 GANSHOREN

IBAN: BE60 4397 1548 9170

BIC: KREDBEBB

MEDEDELING: maquette