San Damon

San Damon, geboren in Parijs in 1972, creëerde het oniroscopisme in het midden van de jaren 2000. Oniroscopisme (van oniros – droom en scopos – degene die een beweging observeert) of de spraakkunst van tonen en nuances die samenwerken aan een zeer ongewone architectuur van het licht.

De personages hebben een bronzen aspect, de vegetatie is dromerig, de objecten hebben een onverwachte symboliek. Men ervaart de indruk in een andere dimensie te zijn, de derde, de vierde, de achtste, men weet het niet meer, euforie en verwarring vermengen zich.

Zijn werk is zilverachtig en er is diepgang in de achtergrond, uitvergrotingen en baden die de artiest naargelang zijn inspiratie over – of onderbelicht.

Toen Jezus Christus werd (de kruisiging)

Hij is daar, het is onze tijd, en San Damon spaart de krachtige allegorie niet. Het werk stelt Jezus voor, omringd door een vegetatie die doet denken aan de tuin van Eden.

De gezichtsuitdrukking van Christus is vastberaden en zacht tegelijk. Men heeft zin hem te volgen, men begrijpt de vergiffenis en waarop het Katholicisme gebaseerd is.

Het is een van de weinige kruisigingen die horizontaal voorgesteld worden, wat voor een fenomenale impact zorgt, een buitengewone spiritualiteit en een intieme nabijheid, dit alles door de enscenering die de artiest ontwikkeld heeft.