Dian Kostov: Crossroads – De Prijs van Keuze

Van 15 juni tot 18 augustus brengt de Bulgaarse kunstenaar en moderne icoonschilder Dian Kostov een eigentijds perspectief op traditie met een uitzonderlijke tentoonstelling in de Nationale Basiliek van het Heilig Hart, ’s werelds grootste Art Deco-kerk. Deze unieke samenwerking transformeert de kerk van binnen en van buiten met op maat gemaakte installaties en moderne icoonschilderijen, en creëert zo een meeslepende ervaring voor bezoekers. “Crossroads” belichaamt Kostov’s unieke visie en nodigt bezoekers uit voor een contemplatieve ontdekkingsreis.

Dian Kostov, een vooraanstaande Bulgaarse icoonschilder en kuntenaar, biedt een eigentijdse interpretatie van eeuwenoude tradities met zijn tentoonstelling “Crossroads – De Prijs van Keuze”. Zodra bezoekers de Basiliek naderen, ’s werelds grootste Art Deco-kerk, worden ze onmiddellijk ondergedompeld in de unieke wereld van de kunstenaar. Op de gevels van de Basiliek prijken doeken van maar liefst 17 meter hoog, die levendige scènes uit het leven van Jezus Christus en de Heilige Maagd uitbeelden.

De unieke combinatie van grootschaligheid en de persoonlijke ervaring wordt voortgezet binnen de basiliek. Bezoekers worden uitgenodigd om een reis te maken die de zoektocht naar spiritualiteit en harmonie weerspiegelt. Bieden verleidingen, materiële succes, haast en consumentisme echt diepgaande voldoening of geluk? Dit centrale thema, “Waar gaan we naartoe?”, vormt het eerste deel van de tentoonstelling.

Het tweede deel begint met een indrukwekkende doornenkroon, waaronder een spiegel staat. Wanneer ze onder de doornenkroon staan, worden bezoekers aangespoord om na te denken over de “Prijs” die ze betalen voor hun verwezenlijkingen en de keuzes die ze moeten maken.

In het derde deel, “De Weg”, symboliseert de ontmoeting met ons innerlijke zelf dat verbinding zoekt, vertrouwen vindt en spiritualiteit omarmt. De tentoonstelling omvat 70 originele werken van Dian Kostov, waaronder iconen, tekeningen en schilderijen. De ruimte ademt een hemelse atmosfeer, verrijkt met meer dan 1300 witte vogels.

Over de kunstenaar

Dian Kostov, geboren in 1971 in Stara Zagora, Bulgarije, is een kunstenaar en icoonschilder wiens carrière werd gevormd door het communisme en staatsatheïsme in Bulgarije.

Vanaf zijn jeugd was hij gefascineerd door de Bijbel en een icoon van de Heilige Maria in de kamer van zijn grootmoeder. Hij studeerde onder Anastas Konstantinov, bekend om zijn mystieke expressionisme. Hoewel hij eerst een andere carrière overwoog, ontdekte Kostov een passie voor iconografie en verdiepte hij zich in icoonschilderkunst, bijbelse archeologie en de interpretatie van heilige teksten.

Zijn werk onderzoekt tijdloze vragen door middel van hedendaagse beelden en wordt wereldwijd tentoongesteld, zoals op de Biennale Internazionale dell’Arte Contemporanea in Florence.

Zijn tentoonstelling “Crossroads – De Prijs van Keuze” heeft een breed internationaal publiek aangesproken, waarmee hij zijn invloed en prominente positie in de hedendaagse kunst bevestigt.

Praktische informatie

Dian Kostov: Crossroads. De Prijs van Keuze.

Plaats:  Nationale Basiliek van het Heilig Hart, Basiliekvoorplein 1, Ganshoren 1083, Brussel

Data: 15  juni – 18 augustus

Openingsuren: 09:00 – 17:00

Meer info : https://diankostov.com/nl.html

Prijs: 13 euro voor het Panorama + de tentoonstelling